Sépie s bramborami a artyčoky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 874 kcal
- Sacharidy 120 g
- Tuky 33 g
- Sodík 2483 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 120 g
- Cholesterol 168 mg
- Draslík 4723.6 mg
- Vláknina 114428 mg
- Vitamín A 114428 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 164.5 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Stáhneme ze sépií kůži, vykucháme, promyjeme ve větším množství studené vody, scedíme a osušíme. Očistíme artyčoky. Rozkrojíme podélně na poloviny, odstraníme chmýří a pokrájíme na tenké proužky. Vhodíme do mísy se studenou vodou okyselenou citronovou šťávou.
-
2
Oloupeme brambory, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupeme česnek a mírně podrtíme. Omyjeme petrželku a jemně nasekáme. V pánvi osmažíme mírně na oleji 1 stroužek česneku a vyhodíme. Přidáme scezené pokrájené artyčoky, pokrájené brambory a smažíme, dokud se lehce po obou stranách nezbarví. Osolíme a opepříme. Přilijeme půl sklenky vody a dusíme pod pokličkou za občasného zamíchání 15-20 minut.
-
3
Rozehřejeme olej a smažíme 2-3 minuty sépie. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem (8 kuliček celého pepře), přilijeme bílé víno a necháme na prudším plameni vyvařit. Přidáme k sépiím směs brambor a artyčoků, vše podusíme a před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.