Polévka ze slávek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer řapíkatý
  • 80 g Cibule
  • 40 g Petržel - nať
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 100 g Mrkev kořen
  • 300 g Rybí hlavy
  • 200 ml Mléko plnotučné
  • 100 ml Víno bílé
  • 1 l Vývar rybí
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Mušle slávky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 387 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 2299 mg
  • Bílkoviny 49 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 111 mg
  • Draslík 1284.8 mg
  • Vláknina 4087.5 mg
  • Vitamín A 4087.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.4 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 321.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si vývar. Oloupeme půlku cibule, cibuli i mrkev omyjeme a pokrájíme. Opláchneme rybí hlavy, vhodíme je do hrnce s omytými snítkami petrželky a pokrájenou cibulí a mrkví. Přilijeme litr vody, suché bílé víno, přidáme zrnka pepře a špetku soli. Uvedeme vodu do varu a odebíráme pěnu. Vaříme vše 25-30 minut, dokud se polovina tekutiny nevyvaří, pak vývar scedíme jemným sítem.

  • 2

    Mezitím oloupeme cibuli, omyjeme ji, osušíme a jemně pokrájíme. Očistíme celer a rozkrojíme ho na 2-3 kusy, petrželku nasekáme.

  • 3

    Dobře odrhneme slávky, scedíme je a vhodíme do hrnce s trochou petrželky, celerem, cibulí, bílým vínem a špetkou pepře. Necháme je otevřít na středním plameni pod pokličkou za občasného zatřesení hrncem. Vyjmeme je, vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy. Tekutinu z jejich vaření procedíme jemným sítem.

  • 4

    Uvedeme do varu rybí vývar s mlékem a tekutinou z vaření slávek, přisolíme. Je-li třeba, hojně opepříme čerstvě mletým pepřem, přidáme vyloupané měkkýše a po několika minutách podáváme hotový pokrm na stůl posypaný zbývající nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu