Polévka ze slávek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 387 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 67 g
- Sodík 2299 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 111 mg
- Draslík 1284.8 mg
- Vláknina 4087.5 mg
- Vitamín A 4087.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.4 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 321.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si vývar. Oloupeme půlku cibule, cibuli i mrkev omyjeme a pokrájíme. Opláchneme rybí hlavy, vhodíme je do hrnce s omytými snítkami petrželky a pokrájenou cibulí a mrkví. Přilijeme litr vody, suché bílé víno, přidáme zrnka pepře a špetku soli. Uvedeme vodu do varu a odebíráme pěnu. Vaříme vše 25-30 minut, dokud se polovina tekutiny nevyvaří, pak vývar scedíme jemným sítem.
-
2
Mezitím oloupeme cibuli, omyjeme ji, osušíme a jemně pokrájíme. Očistíme celer a rozkrojíme ho na 2-3 kusy, petrželku nasekáme.
-
3
Dobře odrhneme slávky, scedíme je a vhodíme do hrnce s trochou petrželky, celerem, cibulí, bílým vínem a špetkou pepře. Necháme je otevřít na středním plameni pod pokličkou za občasného zatřesení hrncem. Vyjmeme je, vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy. Tekutinu z jejich vaření procedíme jemným sítem.
-
4
Uvedeme do varu rybí vývar s mlékem a tekutinou z vaření slávek, přisolíme. Je-li třeba, hojně opepříme čerstvě mletým pepřem, přidáme vyloupané měkkýše a po několika minutách podáváme hotový pokrm na stůl posypaný zbývající nasekanou petrželkou.