Tiella po pugliesku se sardinkami
Suroviny
- 50 g Šafrán
- 500 g Mušle slávky
- 300 g Rýže Basmati
- 500 g Mušle srdcovky
- 600 g Rajčata
- 60 g Petržel - nať
- 50 g Olivy černé
- 5 g Sůl
- 200 g Sardinka obecná
- 90 ml Víno bílé
- 45 ml Olej olivový
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Paprika zelená
- 2 ks Česnek
- 1 l Vývar rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 652 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1802 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 96.3 mg
- Draslík 1458.4 mg
- Vláknina 10485 mg
- Vitamín A 10485 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85.5 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme stroužky česneku, omyjeme petrželku a polovinu nasekáme s jedním stroužkem česneku. Ve dvou pánvích postavíme odděleně dáme oheň scezené mušličky a slávky. Do každé pánve dáme 1/2 stroužku česneku, lžíci oleje, trochu petrželky a 3 lžíce bílého vína. Necháme otevřít, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme do mísy. Přecedíme tekutiny z jejich vaření a uschováme. Ve vařící vodě spaříme rajčata a pokrájíme na kusy. Oloupeme cibule a pokrájíme na kolečka. Oškrábeme brambory a pokrájíme na kostičky.
-
2
Ryby vykucháme, utrhneme hlavu, vyjmeme páteř, vyřízneme z nich filátka a pokrájíme na kousky. Vypeckujeme olivy a nakrájíme na kroužky. Papriky pokrájíme na kousky. Vymažeme zapékací nádobu olejem, nasypeme na dno kolečka cibule, kostičky brambor a pokrájená rajčata. Vše posypeme nasekanou petrželkou a česnekem.
-
3
Na povrch nasypeme a část rýže, vytvoříme další vrstvu z cibule, brambor a rajčat. Vše posypeme nasekanou petrželkou a česnekem, přisypeme pokrájené šproty, vyloupané měkkýše a posypeme zbývající rýži. Vše zalijeme uschovanou tekutinou z vaření měkkýšů, šafránem rozpuštěným v naběračce vývaru. Přidáme vyloupané měkkýše a povrch přelijeme rozšlehaným vejcem.
-
4
Zapékací nádobu zakryjeme hliníkovou fólií a dáme na 25-30 minut do předehřáté trouby na 180 °C. Deset minut před koncem vaření odstraníme fólii a nasypeme navrch pokrájené černé olivy a papriku. Hotovou tiellu podáváme horkou.