Středovýchodní polévka s harissou
Suroviny
- 15 g Kmín římský
- 40 g Koriandr čerstvý
- 25 g Chilli paprička
- 30 g Kmín celý
- 4 g Sůl
- 700 g Jehněčí maso
- 5 g Pepř černý mletý
- 400 g Brambory sladké (Batáty)
- 400 ml Vývar drůbeží
- 45 ml Olej olivový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Skořice celá
- 2 ks Paprika červená
- 2 ks Lilek
- 1 ks Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 750 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 40 g
- Sodík 746 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 140 mg
- Draslík 987.8 mg
- Vláknina 30327.5 mg
- Vitamín A 30327.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1670.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 200 °C. Lilky propícháme vidličkou, dáme na plech a hodinu pečeme. Po zchladnutí oloupeme a nakrájíme.
-
2
Ve velkém hrnci předehřejeme olej. Přidáme jehněčí maso a opékáme, dokud nezhnědne. Přidáme cibuli, vývar a vodu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a hodinu povaříme.
-
3
Připravíme harissu: papriky, koriandr, chilli papričky, česnek a kmín rozmixujeme. Postupně přidáváme olej a rozmixujeme na pastu. Dochutíme solí a pepřem a uchováme v chladničce zalité olejem.
-
4
Jehněcí nožičky vyndáme z vývaru, maso obereme a nakrájíme. Do vývaru přidáme batáty, skořici a kmín. Přivedeme k varu a pak pozvolna 20 minut vaříme. Z polévky vyjmeme skořici, přidáme pečené lilky a vše rozmixujeme. Poté vmícháme maso, koriandr a polévku důkladně prohřejeme. Podáváme s harissou a horkým chlebem.