Mořské ryby na koření
Suroviny
- 250 g Mušle slávky
- 750 g Rajčata
- 500 g Treska aljašská
- 500 g Úhoř mořský
- 500 g Mořský ďas
- 500 g Parmice
- 250 g Sépie
- 500 ml Vývar rybí
- 65 ml Olej olivový
- 170 ml Víno bílé
- 2 ks Cibule
- 1 ks Celer bulvový
- 1 špetka Šafrán
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 3 stroužek Česnek
- 5 plátek Chléb toastový
- 6 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 888 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1220 mg
- Bílkoviny 94 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 307 mg
- Draslík 2642.3 mg
- Vláknina 11841.8 mg
- Vitamín A 11841.8 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48 mg
- Vitamín E 7.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ďasa a tresku stáhneme z kůže, vykostíme, rozdělíme na filety, nakrájíme je na větší kousky a kosti dáme k ostatním rybám. Ty spolu s nasekaným celerem a 1 rozpůlenou cibulí zalijeme vodou a zvolna je povaříme 30 minut. Pak ryby vyjmeme a obereme maso z kostí. Vývar odložíme.
-
2
Sépii odřízneme hlavu, zbavíme ji vnitřností a sloupneme kůži. Chapadla omyjeme a osušíme. Mušle očistíme. Rajčata 1/2 minuty spaříme v horké vodě, zchladíme je, oloupeme a nakrájíme.
-
3
Na oleji osmahneme kolečka zbývající cibule a 3 prolisované stroužky česneku. Vložíme i sépii a filety, po obou stranách je opečeme a vyjmeme. Přilijeme 500 ml přecezeného vývaru z ryb, víno, přidáme šafrán, rajčata a na mírném plameni je vaříme 5 minut. Pak vložíme mušle a dusíme je 4 minuty. Vyhodíme ty, co se neotevřely.
-
4
Omáčku okořeníme, ryby ohřejeme v kastrolu a podáváme je s petrželkou a nasucho osmaženým chlebem, pomazaným česnekem.