Chobotnice na víně a koření
Suroviny
- 500 g Cibule
- 500 g Rajčata
- 65 ml Olej olivový
- 170 ml Víno červené
- 40 ml Ocet vinný
- 2 ks Bobkový list
- 1 hrst Mandle
- 1 hrst Oříšky piniové
- 4 stroužek Česnek
- 8 plátek Chléb toastový
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Chobotnice
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Oregano sušené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 828 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 31 g
- Sodík 1099 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 120 mg
- Draslík 1730.6 mg
- Vláknina 18339 mg
- Vitamín A 18339 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 43.2 mg
- Vitamín E 7.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku prolisujeme, oregano a petrželku nasekáme.
-
2
Chobotnici vložíme do vařící vody s 1/4 cibule a 2 bobkovými listy. Tak ji vaříme 1 hodinu.
-
3
Mezitím spaříme rajčata na 30 sekund v horké vodě, ochladíme je, oloupeme a nasekáme. Chobotnici scedíme a nakrájíme na kousky, hlavu vyhodíme.
-
4
Na pánvi na oleji smažíme chobotnici s česnekem asi 3 minuty. Pak přidáme rajčata, cukr, oregano, petrželku, víno, ocet a smažíme a mícháme asi 5 minut.
-
5
Vše vrátíme do kastrolu a přikryté vaříme 1,5 hodiny do zhoustnutí.
-
6
Pokrm servírujeme s petrželkou, mandlemi, oříšky a chlebem.