Jehněčí na česneku a bylinkách
Suroviny
- 60 ml Olej olivový
- 200 ml Víno červené
- 150 ml Ocet vinný
- 60 ml Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Pepř černý mletý
- 1 ks Tymián sušený
- 1 ks Rozmarýn sušený
- 1 ks Máta
- 1 ks Bazalka
- 1 ks Kopr čerstvý
- 2 špetka Sůl
- 9 stroužek Česnek
- 1.5 dl Voda pitná
- 2.5 kg Jehněčí kýta
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1647 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 112 g
- Sodík 592 mg
- Bílkoviny 117 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 412.5 mg
- Draslík 2255.4 mg
- Vláknina 10045.9 mg
- Vitamín A 10045.9 mg
- Vitamín B6 2.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso propícháme na patnácti až dvaceti místech, do těch vložíme oloupané, nakrájené stroužky česneku. Tymián, rozmarýn a kopr podle chuti nasekáme a s oreganem je přimícháme k oleji. Maso osolíme, vložíme ho do marinády na dvanáct hodin.
-
2
Poté ho oklepeme, v pekáči zakapeme marinádou a pečeme dvacet minut na 220 stupňů C. Pak maso podlijeme vínem, zakryjeme alobalem a dusíme na 180 stupňů C asi hodinu a půl. Odstraníme alobal, maso obrátíme a dál ho pečeme dvacet minut do zlatohněda.
-
3
Na omáčku svaříme 150 ml vody, ocet, citronovou šťávu, cukr, sůl a bylinky. Maso necháme pět minut odpočinout. Výpek, zbavený tuku, přilijeme do omáčky, přidáme sůl a pepř. Omáčku přimícháme a krátce povaříme.
-
4
Maso podáváme okamžitě s omáčkou a bramborovou kaší.