Jehněčí na česneku a bylinkách

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 ml Olej olivový
  • 200 ml Víno červené
  • 150 ml Ocet vinný
  • 60 ml Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Oregano sušené
  • 1 ks Pepř černý mletý
  • 1 ks Tymián sušený
  • 1 ks Rozmarýn sušený
  • 1 ks Máta
  • 1 ks Bazalka
  • 1 ks Kopr čerstvý
  • 2 špetka Sůl
  • 9 stroužek Česnek
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 2.5 kg Jehněčí kýta
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1647 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 112 g
  • Sodík 592 mg
  • Bílkoviny 117 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 412.5 mg
  • Draslík 2255.4 mg
  • Vláknina 10045.9 mg
  • Vitamín A 10045.9 mg
  • Vitamín B6 2.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso propícháme na patnácti až dvaceti místech, do těch vložíme oloupané, nakrájené stroužky česneku. Tymián, rozmarýn a kopr podle chuti nasekáme a s oreganem je přimícháme k oleji. Maso osolíme, vložíme ho do marinády na dvanáct hodin.

  • 2

    Poté ho oklepeme, v pekáči zakapeme marinádou a pečeme dvacet minut na 220 stupňů C. Pak maso podlijeme vínem, zakryjeme alobalem a dusíme na 180 stupňů C asi hodinu a půl. Odstraníme alobal, maso obrátíme a dál ho pečeme dvacet minut do zlatohněda.

  • 3

    Na omáčku svaříme 150 ml vody, ocet, citronovou šťávu, cukr, sůl a bylinky. Maso necháme pět minut odpočinout. Výpek, zbavený tuku, přilijeme do omáčky, přidáme sůl a pepř. Omáčku přimícháme a krátce povaříme.

  • 4

    Maso podáváme okamžitě s omáčkou a bramborovou kaší.

Komentáře k receptu