Čočkový salát s lososem
Suroviny
- 175 g Čočka jedlá
- 500 g Losos - filety
- 1 g Pepř černý mletý
- 1 g Petržel - nať
- 1 g Česnek
- 1 g Kopr čerstvý
- 1 g Hořčice
- 10 ml Víno bílé
- 2 ml Citronová šťáva
- 6 ml Citronová šťáva
- 5 ks Cibulka jarní
- 4 ks Paprika červená
- 2 ks Chilli paprička
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 378 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 10 g
- Sodík 94 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 65 mg
- Draslík 1059.8 mg
- Vláknina 31146.5 mg
- Vitamín A 31146.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 104.4 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme lososí filé. Pokud máme, můžeme použít kousky od ocasu. Na předem máslem vymazaný obdélník alobalu položíme naporcovaného lososa. Okraje alobalu zvedneme tak, aby vznikla vanička. Lososa v alobalu pokapeme vínem a zabalíme do alobalu. Takto připraveného lososa pečeme na 200 stupňů celsia 25 minut.
-
2
Upečeného lososa vyjmeme z trouby a necháme zchladit. Vychladlého lososa natrháme na malé kousky a zatím odložíme.
-
3
Nyní se pustíme do přípravy grilovaných paprik. Papriky rozpůlíme a očistíme. Každou polovinu promáčkneme a položíme na plech. Takto připravené papriky vložíme do trouby. Papriky v troubě grilujeme slupkou vzhůru. Jakmile slupky paprik zhnědnou, plech z trouby vyndáme. Ještě teplé papriky vložíme do mikrotenového sáčku. Po pěti minutách papriky ze sáčku vyndáme a odstraníme z nich slupku. Zchladné papriky nakrájíme na nudličky. Štávu, která vyteče z paprik nevyléváme.
-
4
Čočku zalijeme dostatkem vody a necháme vařit 20 minut. Jakmile je čočka měkká, přebytečnou vodu vylejeme. Hotovou čočku promícháme s kousky grilované papriky, nasekaným koprem a třemi čtvrtinami najemno nasekané jarní cibulky. Vše promícháme a opepříme. Do směsi čočky, paprik, kopru a cibulky ještě lehce vmícháme lososa a zálivku, kterou jsme připravili vyšleháním oleje s utřeným česnekem, najemno nasekané petrželky, dijonské hořčice, nasekané chilli papričky a šťávy z citronu.
-
5
Celý salát nakonec pokapeme citronovu šťávou, a ozdobíme zbytkem jarní cibulky.