Rýžový nákyp
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 26 g
- Sodík 110 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 343.4 mg
- Draslík 444.1 mg
- Vláknina 6450 mg
- Vitamín A 6450 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.7 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1181.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mléko dáme do hrnce s dobře opranou rýží, lžící cukru, máslem a luskem vanilky (nebo vanilkovým cukrem). Mléko by mělo být k rýži v poměru 2:1. Promícháme a vaříme pod pokličkou při mírné teplotě, dokud rýže úplně nenasákne mlékem. Pak hrnec odstavíme z plotny.
-
2
K rýži přidáme 100 g opraných velkých hrozinek a promícháme.
-
3
V míse si utřeme 5 žloutků s 5 lžícemi cukru a zvlášť si vyšleháme z 5 bílků tuhý sníh. Postupně do rýže vmícháme žloutky s cukrem a potom sníh.
-
4
Rýžový nákyp vyklopíme do zapékací mísy, kterou jsme si vymazali máslem, zarovnáme povrch a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme ze začátku při 200°C, asi po 10 minutách zmírníme teplotu na 160°C. Upečený nákyp má zlatou kůrku.
-
5
Rýžový nákyp můžeme podávat jak teplý, tak i studený. Podáváme s meruňkovým kompotem.