Žlutá chalva

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 1

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 250 g Ořechy lískové pražené
  • 450 g Cukr krupice
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 dl Káva turecká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 5758 kcal
  • Sacharidy 523 g
  • Tuky 402 g
  • Sodík 87 mg
  • Bílkoviny 63 g
  • Uhlovodany 522 g
  • Cholesterol 2151 mg
  • Draslík 2142 mg
  • Vláknina 48600 mg
  • Vitamín A 48600 mg
  • Vitamín B6 2.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.5 mg
  • Vitamín E 42.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 290.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V pánvi rozpustíme 250 g cukru, necháme ho zkaramelizovat, přisypeme k němu opražené lískové oříšky. Zamícháme a velmi rychle karamel rozetřeme na tácek, který jsme vyložili alobalem nebo pečícím papírem, necháme zchladnout a ztuhnutý karamel pak rozdrtíme.

  • 2

    V hlubší míse vyšleháme do pěny 5 žloutků, 1 vanilkový cukr a 250 g cukru. Pak do pěny postupně za stálého míchání přiléváme 2 dl černé kávy, s pomocí elektrického šlehače vyšleháme dostatečně hustý krém, který dáme ho do chladničky na 30 minut odpočinout.

  • 3

    Mezitím v misce utřeme máslo do pěny. Do krému postupně vmícháme vyšlehané máslo a rozdrcený karamel.

Komentáře k receptu