Letní zeleninový hrnec
Suroviny
- 450 g Brambory
- 450 g Cuketa
- 450 g Lilek
- 600 g Rajčata
- 450 g Fazolové lusky zelené
- 2 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Cibule
- 2 ks Paprika zelená
- 2 dl Olej olivový
- 3 dl Voda pitná
- 12 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 525 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 42 g
- Sodík 4686 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1420.9 mg
- Vláknina 22885.6 mg
- Vitamín A 22885.6 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 84.5 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na tento zeleninový hrnec si nejdříve připravíme všechnu zeleninu, kterou očistíme a omyjeme a každý druh zeleniny si odložíme do misky zvlášť.
-
2
Lilky oloupeme, pokrájíme na kostky, osolíme a necháme 30 minut "vypotit". Pak je opláchneme čistou vodou a necháme odkapat.
-
3
Brambory a cuketu pokrájíme na kostky.
-
4
Fazolové lusky nakrájíme asi na 3 cm dlouhé kousky.
-
5
Spařená, oloupaná rajčata s cibulí pokrájíme na kolečka a papriku na nudličky.
-
6
Zelenou petrželku pokrájíme nadrobno.
-
7
Do hrnce nalijeme 1 dl olivového oleje a postupně budeme vrstvit zeleninu podle druhu.
-
8
Každou vrstvu osolíme, opepříme, posypeme petrželkou, posypeme špetkou cukru a pokapeme olejem.
-
9
Ještě přilijeme 3 dl vody, zakryjeme pokličkou a vaříme při mírné teplotě téměř 2 hodiny.
-
10
Zeleninu můžeme podávat i studenou.