Pečený lilek s rajčaty
Suroviny
- 50 g Rýže předvařená (parboiled)
- 250 g Hovězí maso mleté
- 250 g Vepřové maso mleté
- 40 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 6 ks Lilek
- 2 ks Rajčata
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 dl Rajčatová šťáva
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 377 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 27 g
- Sodík 745 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 71.8 mg
- Draslík 1004.7 mg
- Vláknina 19045.5 mg
- Vitamín A 19045.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky omyjeme a seřízneme jim vršky u stopek a podélně je rozkrojíme, ale NE na stejné poloviny. Budeme potřebovat, aby jedna půlka lilků byla větší a druhá menší, která bude tvořit "pokličku".
-
2
Lilky lžící vydlabeme, osolíme a necháme 30 minut "vypotit". Potom je opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Než se nám lilky "vypotí", připravíme masovou náplň.
-
3
Ve větší pánvi na másle (40 g) zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme k ní mleté vepřové a hovězí maso, uvařenou rýži, sůl, pepř, zelenou petrželku a vše dobře vymícháme, krátce orestujeme, zakryjeme pokličkou a dusíme skoro do změknutí masa. Masovou směs necháme trochu vychladnout, přidáme k ní oloupaná, drobně pokrájená rajčata, promícháme a ještě chvíli dusíme. Směsí naplníme spodní, větší části lilků a menší poloviny lilků použijeme jako pokličky.
-
4
Lilky poskládáme na dno pekáče.
-
5
V pánvi nám zbyla šťáva z masa a rajčat, k ní přidáme ještě kousek másla (40 g), přilijeme 0.5 dl rajčatové šťávy, přidáme cukr, osolíme a opepříme podle chuti a krátce povaříme. Lilky v pekáči polijeme rajčatovou omáčkou, pekáč zakryjeme, dáme zapéct na 45 minut do dobře vyhřáté trouby a pečeme při 175°C. Aby nám šťáva zhoustla, asi 1/4 hodiny před koncem pečení odkryjeme pekáč.
-
6
-
8
-
9