Moje nejlepší rýže
Suroviny
- 500 g Jehněčí maso
- 350 g Rýže loupaná
- 500 ml Vývar slepičí
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Skořice mletá
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 4 ks Žampiony čerstvé
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Jablka
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 špetka Hřebíček
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Hrozinky
- 2 polévková lžíce Pistácie
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 799 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 24 g
- Sodík 842 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 106 g
- Cholesterol 100 mg
- Draslík 1262.4 mg
- Vláknina 18337.1 mg
- Vitamín A 18337.1 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1190.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí maso nakrájíme na malé kousky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, vložíme maso a opečeme dohněda. Zmírníme oheň na minimum, přidáme cibuli nakrájenou najemno, žampiony nakrájené na plátky, celer nakrájený na drobné kostičky a jablko rovněž nakrájené na kousky. Opékáme za občasného míchání, až jsou žampiony měkké. Přidáme rozinky, promícháme a odstavíme.
-
2
Slepičí vývar nalijeme do hrnce, uvedeme do varu, osolíme a okořeníme skořicí, mletým hřebíčkem a pepřem.
-
3
Syrovou propranou rýži dáme na dno zapékací misky, na rýži navrstvíme směs masa a zeleniny a vše opatrně zalijeme horkým vývarem. Povrch posypeme oříšky a dáme nepřikryté péci do předehřáté trouby asi na 30 minut, až se tekutina úplně vsákne. Vyndáme z trouby a necháme ještě 5 minut dojít.
-
4
Povrch ozdobíme dílky pomeranče a podáváme.