Glazované cibulky
Suroviny
- 500 g Cibule perlová
- 300 ml Vývar zeleninový
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Ocet ze šampaňského - Balsamic
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 104 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 4 g
- Sodík 328 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 1.1 mg
- Draslík 103.9 mg
- Vláknina 1643.8 mg
- Vitamín A 1643.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci přivedeme vodu k varu, cibulky vložíme do žáruvzdorné misky a přelijeme vroucí vodou. Necháme 2 minuty odstát, vodu slijeme a cibulky oloupeme.
-
2
V hluboké pánvi zahřejeme olivový olej, vložíme cibulky a za stálého míchání je po dobu 8 minut opékáme ze všech stran dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a za stálého míchání pečeme další 2 minuty.
-
3
Vmícháme 1 lžíci lístků tymiánu, cukr, vývar, červený vinný ocet a mícháme tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Tekutinu přivedeme k varu, snížíme teplotu a 10 minut zvolna cibulky vaříme doměkka.
-
4
Zda jsou cibulky dostatečně měkké, vyzkoušíme špičkou nože. Omáčka se za tu dobu přemění v sirupovitou glazuru.
-
5
Do omáčky vmícháme ocet balsamico, podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme horké i studené, ozdobené snítkami tymiánu.