Chřest s platýzem a řeřichovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Platýz - filety
- 1000 g Chřest bílý
- 150 g Sýr krémový
- 125 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Citrony
- 1 hrst Řeřicha
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 436 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 27 g
- Sodík 436 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 119.3 mg
- Draslík 1098.9 mg
- Vláknina 13064.5 mg
- Vitamín A 13064.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.3 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Oloupaný chřest povaříme v osolené vodě se špetkou cukru a 1 lžící másla asi 15 minut.
-
2
Porce ryby osolíme, opepříme a na 2 lžících rozehřátého másla opékáme po obou stranách 2 minuty. Vyjmeme z pánve a necháme na teplém místě.
-
3
Výpek na pánvi zředíme vínem a trochou chřestového vývaru. Povaříme do mírného zhoustnutí, vmícháme sýr, citronovou kůru, osolíme a opepříme. Očištěnou řeřichu osušíme a vmícháme do omáčky.
-
4
Porce ryby, chřest a omáčku upravíme na plochou mísu a obložíme dílky citronu.