Pečený lilek

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 80 g Sýr Parmezán
  • 300 g Mozzarella
  • 250 ml Omáčka rajčatová
  • 1 ks Lilek
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 0.28 dl Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 316 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 942 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 58.3 mg
  • Draslík 341.6 mg
  • Vláknina 4931.8 mg
  • Vitamín A 4931.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.6 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lilek na obou koncích seřízneme a nakrájíme na 5 mm silná kolečka. Kolečka rozložíme, posypeme solí a necháme 30 minut stát. Nastrouháme mozarrellu a parmezán a sýry odložíme. Prosolený lilek opláchneme a osušíme papírovými utěrkami. Pečící plech potřeme mírně olejem a rozložíme na něj v jedné vrstvě připravený lilek. Povrch lilků potřeme olivovým olejem a pečeme 5 minut v troubě předehřáté na 200°C. Poté kolečka lilku obrátíme, potřeme olejem a pečeme dalších 5 minut. Lilek musí být křehký, ale ne příliš měkký. Troubu necháme zapnutou.

  • 2

    Zapékací misku nebo pekáč potřeme 1 lžící oleje, na dno vyskládáme část lilku, přelijeme částí rajčatové omáčky, posypeme trochou mozzarelly, podle chuti osolíme a opepříme. Další vrstvy připravujeme stejným postupem, dokud všechny suroviny nespotřebujeme. Poslední vrstvou by měla být rajčatová omáčka, na kterou nasypeme strouhaný parmezán.

  • 3

    Pečeme v předehřáté troubě 30 minut, před podáváním necháme pokrm 5 minut odpočinout.

Komentáře k receptu