Pečený lilek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 316 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 24 g
- Sodík 942 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 58.3 mg
- Draslík 341.6 mg
- Vláknina 4931.8 mg
- Vitamín A 4931.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilek na obou koncích seřízneme a nakrájíme na 5 mm silná kolečka. Kolečka rozložíme, posypeme solí a necháme 30 minut stát. Nastrouháme mozarrellu a parmezán a sýry odložíme. Prosolený lilek opláchneme a osušíme papírovými utěrkami. Pečící plech potřeme mírně olejem a rozložíme na něj v jedné vrstvě připravený lilek. Povrch lilků potřeme olivovým olejem a pečeme 5 minut v troubě předehřáté na 200°C. Poté kolečka lilku obrátíme, potřeme olejem a pečeme dalších 5 minut. Lilek musí být křehký, ale ne příliš měkký. Troubu necháme zapnutou.
-
2
Zapékací misku nebo pekáč potřeme 1 lžící oleje, na dno vyskládáme část lilku, přelijeme částí rajčatové omáčky, posypeme trochou mozzarelly, podle chuti osolíme a opepříme. Další vrstvy připravujeme stejným postupem, dokud všechny suroviny nespotřebujeme. Poslední vrstvou by měla být rajčatová omáčka, na kterou nasypeme strouhaný parmezán.
-
3
Pečeme v předehřáté troubě 30 minut, před podáváním necháme pokrm 5 minut odpočinout.