Artyčoky s maltskou omáčkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 843 kcal
- Sacharidy 116 g
- Tuky 45 g
- Sodík 1010 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 115 g
- Cholesterol 331.7 mg
- Draslík 3862 mg
- Vláknina 113200 mg
- Vitamín A 113200 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 167.5 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 63.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu a vložíme do ní kolečka citronu. Z artyčoků odstaníme stonky a seřízneme jejich spodní část tak, aby potom mohly stát na talíři. V připravené vodě je zvolna 20-25 minut vaříme. Hotové jsou, pokud se z nich snadno odlamují listy.
-
2
Připravíme si maltskou omáčku. Důkladně omyjeme pomeranč, kůru nastrouháme a vymačkáme z něj 2 lžíce šťávy. Rozehřejeme máslo. Vodu a citronovou šťávu nalijeme do misky, kterou zahříváme nad hrncem s vroucí vodou, dokud se tekutina neprohřeje. Do zahřáté tekutiny přidáme žloutky, které ve vodní lázni opět důkladně zahřejeme. Za stálého šlehání přiléváme tenkým praménkem rozpuštěné horké máslo. Vznikne tak hustá a hladká omáčka, do které vmícháme pomerančovou kůru a šťávu. Podle chuti osolíme, opepříme a případně vmícháme citronovou šťávu. Poté omáčku odstavíme.
-
3
Artyčoky postavíme na talíře, přidáme k nim misku s maltskou omáčkou, kterou navrch ozdobíme pomerančovou kůrou.