Jehněčí s fazolemi a rajčaty
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 735 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 33 g
- Sodík 283 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 120 mg
- Draslík 2207.8 mg
- Vláknina 29608.3 mg
- Vitamín A 29608.3 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přes noc necháme fazole namočené ve vodě, druhý den je scedíme, pečlivě propláchneme, vložíme do velkého hrnce a zalijeme čerstvou vodou, aby byly zcela ponořené. Do hrnce k fazolím přidáme na čtvrtky pokrájenou cibuli, stroužek česneku, sůl a celý pepř, přivedeme vodu do varu. V první fázi vaříme odkryté a odebíráme pěnu, která se při vaření vytvoří. Jakmile se pěna přestane tvořit, hrnec přiklopíme pokličkou. Vaříme 90 až 120 minut při mírné teplotě.
-
2
Z masa odkrojíme přebytečný tuk a ochutíme dle vlastní chuti. V mase uděláme malé zářezy, do kterých vložíme jemné plátky česneku z jednoho stroužku. Takto česnekem prošpikované jehněčí vložíme do zapékací mísy, přidáme šálek vody a polovinu másla, vložíme do předehřáté trouby na 190°C. Maso pečeme asi 75 minut, dle potřeby podléváme. Po upečení by mělo zůstat růžové.
-
3
Na pánvi rozpustíme zbytek másla, přidáme jemně nasekanou cibuli, mírně osmahneme, přidáme pokrájená rajčata, scezené fazole a půl šálku šťávy z pečeného masa. Vše zakryjeme a mírně povaříme asi 15 minut.
-
4
Na talíře položíme pečené jehněčí maso, fazole promíchané s petrželkou umístíme zvlášť.