Opékaná zelenina
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 37 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 1 g
- Sodík 101 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 361.9 mg
- Vláknina 7482.6 mg
- Vitamín A 7482.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu podle potřeby očistíme a pokrájíme. Lilky a cukety po obou stranách seřízneme a nakrájíme na plátky silné 5 mm. Čekanku rozpůlíme podélně. Odstraníme z fenyklu vějířovité listy a hlízy a napříč nakrájíme na silnější plátky. Papriky zbavené semen rozkrájíme na čtvrtky. Bílou část jarních cibulek rozpůlíme nebo ponecháme vcelku.
-
2
Připravenou zeleninu smícháme v míse a pokapeme olivovým olejem ochuceným česnekem. Oleje nesmí být mnoho. Opět promícháme.
-
3
Na vysokou teplotu zahřejeme pánev mírně potřenou olejem. Do jedné vrstvy rozložíme na pánev zeleninu a opékáme tak dlouho, dokud nezačne měknout. Napůl opečenou zeleninu potřeme olejem a obrátíme. Opečeme ji doměkka i z druhé strany, poté ji vyjmeme na mísu. Postupně stejným způsobem připravíme i ostatní zeleninu. Délka pečení je závislá na druhu vybrané zeleniny a na jejím stáří.
-
4
Dokud je opečená zelenina ještě horká, podle chuti ji osolíme a opepříme. Navrch ozdobíme lístky čerstvé bazalky.