Vepřová pečeně po florentsku
Suroviny
- 180 g Cibule
- 1500 g Vepřová pečeně
- 3 g Rozmarýn čerstvý
- 120 g Fenykl čerstvý
- 80 ml Olej olivový
- 48 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 185 ml Víno bílé
- 250 ml Vývar drůbeží
- 80 ml Olej olivový extra panenský
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1073 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 91 g
- Sodík 318 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 188.8 mg
- Draslík 871 mg
- Vláknina 2567.5 mg
- Vitamín A 2567.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu necháme zahřát na 200 °C.
-
2
Lístky fenyklu nadrobno nasekáme a smícháme s rozmarýnem, česnekem, solí a pepřem. Připravenou směsí plníme hlubší zářezy, které jsme do masa udělali ostrým nožem.
-
3
Cibuli rozpůlíme a dáme do pekáče, pokapeme olivovým olejem a na ni dáme připravené maso. Dáme péct na 30 minut, poté snížíme teplotu v troubě na 180 °C a pečeme dalších 30 minut.
-
4
Maso podlijeme a osolíme, přilijeme 90 ml vína a necháme péct dalších 35 minut. Občas přelijeme výpekem.
-
5
Bulvy fenyklu nakrájíme na centimetrové plátky a dáme vařit, přisypeme pokrájenou cibuli a extra panenský olej, trochu osolíme. Vaříme zvolna, přikryté poklicí, cca 45 minut. Hotový fenykl musí být měkký a voda takřka vyvařená.
-
6
Upečené maso vyjmeme z pekáče, do výpeku přilijeme zbytek vína a necháme zprudka vařit do zhoustnutí omáčky. Poté odstavíme z plotny, osolíme a opepříme, vmícháme smetanu.
-
7
Maso servírujeme na fenyklu, pokrájené na plátky a přelité omáčkou.