Huspenina z nožiček
Suroviny
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 8 ks Nové koření celé
- 8 ks Pepř černý celý
- 2 ks Vepřové nožičky
- 2 ks Telecí nožičky
- 68 stroužek Česnek
- 5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 861 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 81 g
- Sodík 738 mg
- Bílkoviny 90 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 344.4 mg
- Draslík 1257.7 mg
- Vláknina 24785.8 mg
- Vitamín A 24785.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové a telecí nožičky řádně očistíme, zbavíme chlupů a umyjeme.
-
2
Připravíme si velký hrnec, vložíme do něj nožičky a zalijeme téměř 5 litry studené vody.
-
3
Jakmile začne voda vřít, bude se tvořit pěna, kterou budeme odebírat.
-
4
Pak do vody přidáme sůl, cibuli, česnek, celý pepř, nové koření, bobkový list a mrkev.
-
5
Vše, kromě mrkve budeme vařit minimálně 4 hodiny, až do doby, kdy se maso bude oddělovat od kosti.
-
6
Mrkev vyndáme z vývaru mnohem dřív (asi po 3/4 hodině), protože ji ještě použijeme do huspeniny.
-
7
Mezitím si uvaříme vejce na tvrdo, nakrájíme je na kolečka, uvařenou mrkev si též nakrájíme na kolečka.
-
8
Když je maso měkké, vyndáme ho na talíř, obereme ho, nakrájíme na menší kousky a vložíme do vyššího pekáče.
-
9
K masu přiložíme vejce a mrkev a vše zalijeme přeceděným vývarem.
-
10
Povrch huspeniny posypeme ještě za tepla sladkou paprikou, mletým pepřem a necháme v chladu nebo v lednici ztuhnout.
-
11
Studenou huspeninu podáváme posypanou tenkými kroužky čerstvé cibule a pokapanou octem podle chuti.
-
14
-
17