Grilované sardinky se zálivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 33 minut
Počet porcí: 1

Suroviny

  • 150 ml Olej olivový extra panenský
  • 1 ks Chilli paprička
  • 4 ks Šalotka
  • 2 ks Citrony
  • 1 ks Česnek
  • 12 ks Sardinka obecná
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Petržel - nať
  • 4 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2712 kcal
  • Sacharidy 141 g
  • Tuky 224 g
  • Sodík 325 mg
  • Bílkoviny 138 g
  • Uhlovodany 141 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 2654.3 mg
  • Vláknina 19710.6 mg
  • Vitamín A 19710.6 mg
  • Vitamín B6 2.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 237 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Suroviny na přípravu zálivky, tj. panenský olivový olej, šalotky nakrájené na kolečka, nastrouhanou kůru z 1 citronu, asi 4 lžíce citronové šťávy, bez semínek a nadrobno nakrájenou červenou chilli papričku, drobně pokrájený stroužek česneku, sůl a pepř podle chuti dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem a důkladně protřepeme.

  • 2

    Ze sardinek odstraníme hlavy a vykucháme je. Ryby opláchneme pod tekoucí studenou vodou a osušíme papírovými utěrkami.

  • 3

    Na grilovací plech rozprostřeme alobal lesklou stranou navrch. Pokapeme jej trochou olivového oleje, aby se sardinky nepřichytily. Na alobal rozložíme v jedné vrstvě sardinky, potřeme je připravenou zálivkou a dáme pod rozehřátý gril na 1,5 minuty opéct.

  • 4

    Ryby otočíme, opět potřeme zálivkou a opět 1,5 minuty grilujeme. Maso musí být křehké.

  • 5

    Zbývající zálivku přelijeme do zapékací mísy, vložíme do ní ogrilované ryby, které v zálivce ještě obrátíme, aby byly dobře potřené, a necháme vychladnout. Poté přikryjeme potravinářskou folií a necháme alespoň 2 hodiny uložené v lednici.

  • 6

    Sardinky i se zálivkou servírujeme rozložené na míse, ozdobené petrželkou a kousky citronu.

Komentáře k receptu