Rajčatová omáčka
Suroviny
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Bazalka
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 0.5 ks Petržel kořen
- 1 stroužek Česnek
- 1.2 kg Rajčata
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 171 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 9 g
- Sodík 415 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 864.3 mg
- Vláknina 10979.5 mg
- Vitamín A 10979.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65.5 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata nakrájíme na čtvrtky. Mrkev a petržel (můžeme použít i další kořenovou zeleninu) nakrájíme na kostičky, cibuli na hrubé kousky a česnek nasekáme na hrubo.
-
2
Ve větší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, kořenovou zeleninu a česnek a osmahneme asi 2 minuty. Přidáme tymián, oregano, bazalku, mletý pepř, celý bobkový list, sůl, cukr a rajčata. Vše vaříme za občasného míchání na mírném ohni asi 2 hodiny. Poté omáčku propasírujeme přes síto, dáme zpět na oheň a vaříme do zhoustnutí.
-
3
Omáčka se podává především k těstovinám.