Rizoto s krevetami a chřestem
Suroviny
- 380 g Chřest bílý
- 100 g Sýr Parmezán
- 150 g Krevety tygří - loupané
- 450 g Krevety tygří - loupané
- 380 g Rýže Arborio
- 600 ml Vývar zeleninový
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Tapenáda se zelenými olivami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 694 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1310 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 93 g
- Cholesterol 177.2 mg
- Draslík 470.9 mg
- Vláknina 9611.3 mg
- Vitamín A 9611.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.9 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na velké pánvi s rozehřátým olejem opékáme za občasného míchání 5 minut cibuli, přidáme česnek a půl minuty opékáme. Vmícháme rýži a za stálého míchání zahříváme 1-2 minuty, až rýže zprůhlední.
-
2
V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar, vložíme do něj chřest a po třech minutách odstavíme, chřest vyjmeme, opláchneme tekoucí studenou vodou a odložíme. Vývar udržujeme horký.
-
3
Pod pánví zesílíme oheň a po naběračkách přidáváme do rýže vývar. Zamícháme, a když se vývar vstřebá, přidáme další naběračku. Takto postupujeme 20-25 minut, rýže arborio takto získá strukturu typickou pro italské těstoviny.
-
4
S poslední naběračkou vývaru přidáme krevety a chřest a dusíme 5 minut. Krevety nesmíme dusit příliš dlouho, aby nebyly tuhé. Odstavíme pánev, vmícháme bazalku, pastu tapenade, sůl, pepř a necháme pokrm minutu odpočinout.
-
5
Rozdělíme na talíře, ozdobíme snítkami kopru, hoblinkami parmazánu, krevetami se skořápkou a servírujeme.