Domácí rajčatový kečup

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 165 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Cukr krupice
  • 100 ml Ocet kvasný lihový
  • 100 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
  • 0.5 kávová lžička Hřebíček
  • 0.5 kávová lžička Muškátový květ
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 kg Rajčata
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 78 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 205 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 477 mg
  • Vláknina 4963 mg
  • Vitamín A 4963 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.5 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na kečup používáme dobře vyzrálá rajčata. Rajčata omyjeme a rozkrájíme na menší kousky, které podusíme ve větším hrnci ve vlastní šťávě asi 10 - 15 minut. Potom propasírujeme sítem do jiného hrnce.

  • 2

    Do vhodné nádoby nalijeme vodu a ocet a vmícháme mleté nové koření, muškátový květ, mletý pepř, mletý hřebíček, sůl a celý bobkový list. Směs nalijeme na propasírovaná rajčata, přisypeme cukr a uvedeme do varu. Na mírném ohni vaříme velmi pomalu 60 až 90 minut. Občas promícháme, aby se kečup nepřipálil. Na konci má mít hustou konzistenci a temně červenou barvu.

  • 3

    Z hotového kečupu vyjmeme bobkový list. Plníme do menších skleniček nebo lahví. Zavařujeme ve vodní lázni 30 minut při 80 st. Celsia.

Komentáře k receptu