Uzená treska s rýží
Suroviny
- 450 g Filé z aljašské tresky
- 175 g Rýže Basmati
- 0.5 kávová lžička Kurkuma
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 346 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 18 g
- Sodík 86 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 302.3 mg
- Draslík 209.8 mg
- Vláknina 4604.5 mg
- Vitamín A 4604.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci s rozehřátým olejem opékáme 10 minut dozlatova cibuli, přidáme česnek, půl minuty opékáme, potom vmícháme kmín, kurkumu, mletý koriandr a ještě půl minuty zahříváme, aby koření začalo vonět. Přidáme rýži a důkladně promícháme.
-
2
Vroucí vodou přelijeme plátky z uzené tresky, necháme 10 minut stát, rybu vyjmeme, zbavíme kůže i kostí a rozebereme na kousky. Z vody, ve které se treska máčela, odměříme 350 ml, nalijeme do hrnce, zamícháme a přivedeme k varu. Přiklopíme a na velmi slabém ohni dusíme 12-15 minut, aby se tekutina vstřebala a rýže změkla.
-
3
Mezitím vaříme 8 minut v osolené vodě vejce, vodu slijeme, vejce ochladíme studenou tekoucí vodou a odložíme.
-
4
K rýži opatrně přimícháme kousky ryby, petrželku, máslo, rozdělíme na talíře, navrch dáme vejce nakrájené podélně na čtvrtky, ozdobíme klínky citronu a servírujeme.