Dušené olihně
Suroviny
- 750 g Olihně
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 150 ml Víno červené
- 300 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 3 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 287 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 8 g
- Sodík 292 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 436.9 mg
- Draslík 807.9 mg
- Vláknina 5684.3 mg
- Vitamín A 5684.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.3 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na rozehřátém oleji ve velkém kastrolu opékáme za občasného míchání dozlatova olihně, které jsme si připravili takto: jednou rukou pevně přidržíme tělo olihně a druhou rukou vytáhneme chapadla a hlavu. Odstraníme vnitřní orgány, stáhneme z těla vnější blánu, odřízneme chapadla těsně za ústním otvorem, tělo i chapadla důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, tělo nakrájíme na kroužky a osušíme pomocí papírových utěrek.
-
2
Když máme olihně opečené dozlatova, vmícháme prolisovaný česnek, pokrájenou cibuli, tymián a dusíme asi 5 minut doměkka. Přidáme rajčata, víno, vodu, přivedeme k varu a poté vložíme na 2 hodiny do trouby vyhřáté na 140°C.
-
3
Vyndáme z trouby, vmícháme petrželku, osolíme, opepříme, ozdobíme čtvrtkou citronem a drobně pokrájený koprem a servírujeme.