Pikantní salát s krevetami
Suroviny
- 250 g Fazolové lusky zelené
- 60 g Ořechy burské pražené
- 130 g Krevety tygří - loupané
- 250 g Zelí hlávkové bílé
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Papaya
- 2 ks Chilli paprička
- 1 hrst Špenát listový čerstvý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Limetková šťáva
- 2 polévková lžíce Omáčka rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 208 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 9 g
- Sodík 374 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 34.1 mg
- Draslík 818.5 mg
- Vláknina 14981.8 mg
- Vitamín A 14981.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 122.7 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Salát nakrájíme, rajčata spaříme, oloupeme, dužninu nakrájíme, přidáme k salátu. Papáju oloupeme, rozpůlíme, zbavíme semen, nakrájíme na plátky a čtvrtinu přidáme k zelí. Chilli papričky nakrájíme na tenká kolečka, polovinu přidáme k ostatním spolu s uvařenými fazolkami (600 ml voda). Do směsi přimícháme dvě třetiny rozdrcených solených pražených arašídů. Listy špenátu rozložíme na okraj ploché misy, doprostřed upravíme řádně promíchaný salát a uvařené krevety.
-
2
Příprava zálivky: Rybí omáčku smícháme s limetovou šťávou a cukrem. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Dle chuti opepříme a zálivkou salát pokapeme.
-
3
Navrch salátu dáme zbývající plátky papáji, kolečka chilli papriček, rozdrcené arašídy a ihned servírujeme.