Jahelník zapečený s tvarohem
Suroviny
- 250 g Jáhly - loupané proso
- 50 g Máslo čerstvé
- 500 g Tvaroh tučný
- 100 g Ořechy vlašské
- 100 g Švestky
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 l Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 5 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 804 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 44 g
- Sodík 114 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 225.1 mg
- Draslík 270.7 mg
- Vláknina 11820 mg
- Vitamín A 11820 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 314.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme jáhly. Třikrát je prolijeme horkou vodou a potom je vsypeme do studeného mléka. Do mléka přidáme máslo, špetku soli, cukru a mícháme a vaříme asi 15 minut, až nám vznikne kaše. Když je kaše hotová, vmícháme dovnitř žloutky a pokrájené sušené švestky. Kaši vyklopíme a rozetřeme do vymazaného pekáčku. Na to poklademe tvaroh smíchaný s bílkovým sněhem. Na vrch vše posypeme ořechy, pokapeme medem a jáhelník krátce zapečeme dozlatova.