Lepkavá rýže
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 370 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 1 g
- Sodík 7 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 82 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 77 mg
- Vláknina 5600 mg
- Vitamín A 5600 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky vložíme rýži a zalijeme ji pitnou studenou vodou tak, aby dosahovala asi 5 cm nad povrch rýže. Máčíme ji nejméně 3 hodiny, můžeme i přes noc. Z rýže slijeme vodu a přendáme ji do bambusového napařovacího košíku, který používáme na dušení rýže v páře, nebo do běžného pařáku vystlaného dvojitou vrstvou mušelínu. Rýži v napařovacím košíku rovnoměrně rozvrstvíme, pod košíkem přivedeme vodu v nádobě k varu. Umístíme pařák do nádoby s vařící vodou - pozor na popálení! Zmírníme oheň a přiklopíme pokličkou. Dusíme v páře asi 20 - 25 minut, rýže naběhne, bude křehká a lesklá. Doba varu se liší v závislosti na tom, jak dlouho jsme rýži máčeli. Každých 10 minut zkontrolujeme množství vody v nádobě, popřípadě ji dolijeme.
-
2
Jakmile bude rýže uvařená, rozprostřeme ji na velký podnos, aby rychle vychladla. Necháme-li ji chladnout pomalu, bude spíš mazlavá, ne lepkavá. Podáváme teplou nebo studenou.