Žemlovka se třemi sýry
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1456 kcal
- Sacharidy 215 g
- Tuky 34 g
- Sodík 2619 mg
- Bílkoviny 68 g
- Uhlovodany 210 g
- Cholesterol 290.9 mg
- Draslík 951.6 mg
- Vláknina 35333.6 mg
- Vitamín A 35333.6 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 638 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V rendlíku ohřejeme mléko. Plochou zapékací mísu vytřeme máslem.
-
2
Čtyři plátky toustového chleba překrojíme diagonálně, každý na dva trojúhelníky, zbylé dva nakrájíme na kostičky. Chlebové trojúhelníky namočíme v mléce a urovnáme přes sebe, jako tašky na střeše po okraji mísy. Do zbylého mléka namočíme kostičky chleba a necháme ho chvíli stát.
-
3
Žloutky promícháme v míse s kostičkami chleba, můžeme i se zbylým mlékem. Sýry Fontina a Gruyere nastrouháme na hrubo, Nivu rozdrobíme. Vše přidáme ke směsi žloutků a okořeníme muškátovým oříškem a pepřem.
-
4
Z bílků vyšleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do sýrové směsi. Směs nalijeme na připravený chléb v zapékací míse. Žemlovku pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut.
-
5
Podáváme v zapékací míse.
-
6