Mléčná rýže s nektarinkami
Suroviny
- 120 g Rýže loupaná
- 120 g Cukr krupice
- 500 g Nektarinka
- 100 ml Víno červené
- 500 ml Mléko polotučné
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 ks Citrony
- 1 ks Citronová tráva
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Hřebíček mletý
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 435 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 3 g
- Sodík 8 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 12.5 mg
- Draslík 795.8 mg
- Vláknina 8371.1 mg
- Vitamín A 8371.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Citron řádně očistíme kartáčkem, kůru nakrájíme na širší proužky a vložíme do kastrolku s mlékem. Přidáme vnitřek vanilkového lusku, který vyškrábeme hrotem nože. Vše uvedeme k varu, poté přisypeme rýži opláchnutou v horké vodě a za stálého míchání vaříme 20 minut na mírném ohni.
-
2
Vanilku a citronovou kůru vyjmeme a do kaše vmícháme 40 g cukru. Kastrol postavíme i s kaší do studené vodní lázně a necháme vychladnout. Poté rýžovou kaši rozdělíme do 4 misek.
-
3
Nektarinky omyjeme, vypeckujeme a dvě odložíme stranou pro ozdobu. Zbylé pokrájíme a vložíme do kastrolu. Podlijeme vínem, přidáme 2 lžíce citronové šťávy, koření a 80 g cukru. Zprudka vaříme pět minut, poté vlijeme solamyl rozmíchaný ve dvou lžících studené vody a za stálého míchání povaříme minutu do zhoustnutí. Kastrol vložíme do studené vodní lázně s kostkami ledu a ochlazujeme za stálého míchání. Rozdušené ovoce nalijeme na rýži, odložené nektarinky nakrájíme na 12 dílků a rýži v miskách jimi ozdobíme. Mléčnou rýži uložíme minimálně na 2 hodiny do chladničky.
-
4
Před servírováním ozdobíme citronovou trávou.