Artyčoky s kořeněnou omáčkou
Suroviny
- 400 g Brambory
- 200 g Mrkev kořen
- 100 ml Olej olivový
- 400 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 1 ks Cibule
- 4 ks Artyčoky
- 4 ks Rajčata
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 1.2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 806 kcal
- Sacharidy 136 g
- Tuky 145 g
- Sodík 1630 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 132 g
- Cholesterol 1.8 mg
- Draslík 4512 mg
- Vláknina 121044 mg
- Vitamín A 121044 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 151.7 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Artyčoky omyjeme, rozpůlíme a lžící vydlabeme střed. Znovu omyjeme a vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Slijeme a necháme okapat.
-
2
Mrkev a brambory oloupeme, rajčata spaříme, oloupeme a vše nahrubo nakrájíme.
-
3
V kastrolu na rozehřátém oleji necháme zesklovatět oloupanou, jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme brambory a mrkev. Artyčoky urovnáme do kastrolu řezem nahoru, posypeme je tymiánem, nasekanou petrželkou, osolíme a opepříme.
-
4
Přilijeme vývar, víno a citronovou šťávu. Uvedeme do varu a pod pokličkou zvolna vaříme asi 45 minut.