Pomerančové šodó s vínem a jahodovou omáčkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 792 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 13 g
- Sodík 143 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 93 g
- Cholesterol 41.3 mg
- Draslík 927.6 mg
- Vláknina 8480 mg
- Vitamín A 8480 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 112.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Želatinu necháme nabobtnat v 50 ml studené vody. Pomeranč řádně omyjeme, kůru nastrouháme, šťávu vymačkáme a přecedíme. Nabobtnalou želatinu rozpustíme v 50 ml vína, odstavíme, po chvíli přilijeme zbytek vína, přidáme pomerančovou kůru a šťávu, 30 g cukru, vanilkový cukr. Směs vychladíme za občasného promíchání 8 minut v ledové lázni (nejlépe ve vodě s kostkami ledu). Směs by měla trochu zhoustnout.
-
2
Zatím vyšleháme ze smetany šlehačku, opatrně ji vmícháme do tuhnoucího želé. Připraveným šodó naplníme čtyři pudinkové formy, které jsme vypláchli studenou vodou a uložíme alespoň na 6 hodin do chladničky.
-
3
Jahody očistíme, opláchneme, nakrájíme na kousky a zakapeme citronovou šťávou. Připravedné jahody zprudka vaříme 2 minuty, přidáme pudinkový prášek, vaříme za stálého míchání, až omáčka trochu zhoustne. Na závěr osladíme 20 g cukru.
-
4
Vychlazený šodó krém uvolníme po obvodě forem hrotem nože, na pár vteřin ponoříme do horké vody. Krém poté vyklopíme na talířky, okolo zalijeme jahodovou omáčkou, ozdobíme citronovou trávou a ihned servírujeme. Velmi zajímavou kombinací je smíchaná chuť studeného krému a teplé omáčky.