Rybí filety po thajsku
Suroviny
- 800 g Mořská štika - filety
- 150 g Bambusové výhonky konzervované
- 200 g Fazolové lusky zelené
- 200 g Mrkev kořen
- 1 kávová lžička Máta
- 8 ks Cibulka jarní
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Limetka
- 0.2 ks Zázvor celý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý celý
- 1 stroužek Česnek
- 1 šálek Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 325 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 123 g
- Sodík 150 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 78 mg
- Draslík 934.8 mg
- Vláknina 11367.6 mg
- Vitamín A 11367.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 110.1 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Opláchnuté filety osušíme, odstraníme kůstky, opatrně nožem odstraníme kůži. Takto připravené filety potřeme solí, zakapeme citronovou šťávou, nakrájíme na plátky a vyskládáme do nádoby s víkem. Přikryjeme a uložíme na půl hodiny do chladničky.
-
2
Mezitím bambusové výhonky scedíme, necháme okapat, nakrájíme na proužky. Očištěné fazolky opláchneme, nakrájíme a povaříme v osolené vodě 5 minut, poté je zchladíme, slijeme a necháme okapat. Jarní cibulky očistíme, i s natí nakrájíme na plátky, mrkev oloupeme, nakrájíme nejprve na tenké plátky, poté na 3 mm silné proužky. Papriky očistíme, omyjeme, pokrájíme na stejně silné proužky jako mrkev. Zázvor s česnekem oloupeme a krájíme na kostičky.
-
3
Česnek se zázvorem opečeme do růžova na 2 lžících rozpáleného oleje, přidáme cibulku, po minutě ostatní zeleninu. Vše opékáme 3 minuty za stálého míchání, následně vmícháme bambusové výhonky, zakapeme sójovou omáčkou, osolíme a opékáme další 4 minuty do křupava. Pánev zakryjeme, směs udržujeme teplou.
-
4
Zbylé 2 lžíce oleje rozehřejeme na pánvi, vložíme filety, které jsme po vyjmutí z chladničky vytřeli do sucha. Posypeme čerstvě namletým pepřem, pozvolna opékáme 3 minuty na každé straně.
-
5
Hotovou zeleninovou směs upravíme na mísu, na ni rozložíme opečené filety, ozdobíme plátky limetky, lístky máty a ihned servírujeme s dušenou rýží.