Dýně s bramborovou kaší
Suroviny
- 600 g Brambory
- 400 g Dýně
- 100 ml Mléko polotučné
- 1 ks Jablka
- 0.5 ks Chilli paprička
- 0.5 ks Paprika zelená
- 0.25 hrst Rozmarýn čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Margarín
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 207 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 6 g
- Sodík 105 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 2.5 mg
- Draslík 1048.5 mg
- Vláknina 11052 mg
- Vitamín A 11052 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.1 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni omyjeme, oloupeme, necháme okapat a nakrájíme na malé kostky. Oloupané brambory nakrájíme. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme a spolu s bramborami uvaříme v osolené vodě doměkka.
-
2
Olej rozehřejeme, vložíme dýni, přidáme oloupaný česnek mírně rozmáčknutý v dlani, papriku, chilli papričku a rozmarýn (několik lístků necháme stranou pro ozdobu). Opékáme zprudka za občasného promíchání 15 minut. Jakmile česnek začne tmavnout, vyjmeme jej. Pokrm by mohl zhořknout.
-
3
Uvařené brambory s jablky scedíme a rozmačkáme. Mléko ohřejeme, vmícháme tuk, 1 špetku soli a muškátového oříšku, postupně vléváme k bramborám a jablkům a vyšleháme kaši do pěny. Kaší naplníme cukrářský sáček s hvězdicovitým nástavcem a ozdobíme po obvodu servírovací mísy. Do středu vložíme opečenou dýni, ozdobíme proužky papriky a lístky rozmarýnu.
-
4
Pokrm podáváme jako přílohu, anebo jako lehkou večeři.