Plněný lilek s volským okem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 346 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 20 g
- Sodík 400 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 497.5 mg
- Draslík 1351 mg
- Vláknina 25166.8 mg
- Vitamín A 25166.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.1 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky řádně omyjeme, nařízneme mřížku na slupku, řádně osolíme a necháme půl hodiny odležet. Poté je omyjeme pod tekoucí vodou, vymačkáme tekutinu a řeznou stranou dolů je vyskládáme do pekáče vyloženého alobalem. Vložíme do trouby předehřáté na 200° C a pečeme 20 minut.
-
2
Mezitím dáme stranou dvě rajčata, zbylá spaříme, zchladíme, oloupeme, vnitřky vydlabeme a dužninu nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké plátky.
-
3
V kastrolu rozehřejeme čtyři lžíce oleje, zpěníme na něm cibuli, přidáme nakrájená rajčata a nasekané bylinky. Dle chuti osolíme, opepříme a zprudka dusíme do zhoustnutí.
-
4
Z upečených lilků vydlabeme dužninu tak, že vzniknou "lodičky". Dužninu spolu s nasekanou petrželkou přidáme k rozdušeným rajčatům. Touto směsí lilky naplníme, posypeme nastrouhaným parmezánem a vložíme na 12 minut zapéct do trouby.
-
5
Na zbylém oleji připravíme z vajec volská oka. Položíme je na zapečené lilky, osolíme, opepříme a obložíme nakrájenými rajčaty, která jsme dali stranou.
-
6
Vše ozdobíme lístky bazalky a ještě teplé servírujeme.