Krůtí polévka se zázvorem
Suroviny
- 150 g Hrášek
- 200 g Květák
- 150 g Mrkev kořen
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Kedlubna
- 0.25 ks Feferony
- 2 ks Šalvěj čerstvá
- 0.5 hrst Celer - nať
- 0.5 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 špetka Šafrán
- 4 stroužek Česnek
- 1 kg Krůtí krk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 434 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 100 g
- Sodík 336 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 197.5 mg
- Draslík 1175 mg
- Vláknina 12475.8 mg
- Vitamín A 12475.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kousku plátna zavážeme oloupaný česnek, šafrán, feferonku a zázvor. Bylinky opláchneme a svážeme k sobě nití. Cibuli oloupeme.
-
2
Maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby hladina byla 4 cm nad masem, osolíme. Přivedeme k varu a sbíráme pěnu tvořící se během vaření. Jakmile vývar bude čistý, vložíme celou cibuli, bylinky, balíček s kořením a povaříme půl hodiny.
-
3
Zeleninu očistíme, květák rozebereme na růžičky, kedlubnu nakrájíme na hranolky a mrkev na plátky. Vše vložíme společně s hráškem do jiného hrnce, zalijeme 3 naběračkami horkého vývaru a podusíme doměkka.
-
4
Z masového vývaru vyjmeme bylinky, koření a maso. Maso obereme z kosti a vložíme do polévkové mísy. Vývar scedíme do hrnce s dušenou zeleninou, osolíme a ochutíme kořením. Polévku nalijeme na maso v polévkové míse a ozdobíme petrželkou.