Krémová polévka z lilků
Suroviny
- 600 g Lilek
- 100 g Chléb toastový
- 100 ml Mléko polotučné
- 800 ml Vývar zeleninový
- 4 kávová lžička Jogurt bílý
- 2 ks Cibule
- 0.5 ks Paprika červená
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Margarín
- 0.18 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 299 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 12 g
- Sodík 1182 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 6.5 mg
- Draslík 789.7 mg
- Vláknina 18488.2 mg
- Vitamín A 18488.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.8 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky řádně očistíme, omyjeme, osušíme, podélně rozpůlíme a povrch nařežeme nožem do tvaru mřížky. Nasolíme a necháme půl hodiny odležet. Cibuli s česnekem oloupeme, nakrájíme na plátky a očištěnou papriku nakrájíme na kostičky.
-
2
Lilek opláchneme od soli, vymačkáme z něj tekutinu a nařezanou plochou položíme na plech. Pečeme v troubě předehřáté na 180° C zhruba půl hodiny doměkka. Upečené necháme vychladnout a vykrojíme dužninu.
-
3
Jednu cibuli s česnekem zpěníme na rozehřátém oleji na pánvi, přidáme vykrojenou lilkovou dužninu, zalijeme vývarem a mlékem a tři minuty vaříme. Poté směs rozmixujeme, přidáme solamyl rozmíchaný ve studené vodě, osolíme, opepříme a dvě minuty povaříme.
-
4
Druhou pokrájenou cibuli osmažíme na tuku, plátky cibule vyjmeme a položíme na papírový ubrousek a na zbytku tuku opečeme toustový chléb.
-
5
Polévku rozdělíme na talíře, do každé porce vložíme lžičku jogurtu, ozdobíme osmaženými plátky cibule, nakrájenou paprikou a petrželkou a podáváme s opečeným toustovým chlebem.