Fazolový salát s rajčaty
Suroviny
- 250 g Fazole bílé
- 250 g Fazolové lusky zelené
- 400 g Rajčata
- 150 g Mozzarella
- 2 ks Cibule
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 ks Bobkový list
- 1 hrst Petržel - nať
- 0.25 hrst Bazalka
- 0.25 hrst Saturejka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 0.5 šálek Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 465 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 16 g
- Sodík 377 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 29.6 mg
- Draslík 1716.4 mg
- Vláknina 28371.4 mg
- Vitamín A 28371.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek s cibulí oloupeme. Cibulky očistíme, pokrájíme na tenké šikmé plátky, osolíme a zakapeme citronovou šťávou.
-
2
Přebrané fazole propláchneme ve studené vodě, vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Na začátku vaření přidáme bobkový list, jednu cibuli, dva str, mezitím fazolky očistíme, nakrájíme na 4 cm dlouhé kousky, vložíme do kastrolu do studené vody a uvaříme.
-
3
Příprava zálivky: ocet rozmícháme s hořčicí, opepříme, osolíme, po kapkách vmícháme olej a přidáme trochu horkého vývaru z fazolí. Uvařené fazole scedíme, ihned vložíme do zálivky a necháme vychladnout. Fazolky opět scedíme, vmícháme cibulky i s nálevem a necháme vychladnout.
-
4
Omytá rajčata nakrájíme na tenké plátky, vyskládáme jimi salátovou mísu, vedle upravíme fazole a fazolky. Na závěr plátky rajčat poklademe plátky Mozzarelly a ozdobíme bylinkami. Zálivku nalijeme na salát s rajčaty až při jeho servírování.