Salát z krevet s okurkami a jablky
Suroviny
- 300 g Krevety tygří - loupané
- 300 g Okurka salátová
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 2 ks Jablka
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Salát hlávkový
- 2 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 šálek Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Kapary sterilované
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 230 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 9 g
- Sodík 333 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 78.8 mg
- Draslík 454.9 mg
- Vláknina 10257.8 mg
- Vitamín A 10257.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ještě zmrazené krevety ponoříme na dvě minuty do vařící vody, nato je ihned zchladíme ve vodě studené. Odlomíme hlavovou část, z krunýře maso vyloupneme.
-
2
Zeleninu opláchneme, okurku oloupeme (zhruba 15 cm dlouhý kousek odřízneme a podélně nakrájíme na proužky). Zbylé okurky nakrájíme na kostičky, jablka neloupeme, jen rozčtvrtíme, vyřízneme jádřince a nakrájíme také na kostičky, pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Celer s cibulkami jemně pokrájíme. Pomeranč omyjeme kartáčkem a rozkrojíme. Odkrojíme dva plátky, zbytek krájíme na kostičky. Ze zbylého pomeranče vymačkáme šťávu.
-
3
Salát rozebereme na listy, opláchneme, osušíme. Několika listy vyložíme salátovou mísu, zbylé nasekáme na kousky, vložíme do hluboké mísy, přidáme okurky, jablka, cibulky, celer a krevety. Zlehka promícháme, upravíme na mísu na salátové listy, na závěr ozdobíme okurkou, nakrájenou na proužky, přikryjeme a vložíme do chladničky.
-
4
Příprava zálivky: citronovou šťávu smícháme se šťávou z pomeranče, přidáme 1/2 lžičky soli a cukru. Po kapkách vmícháme olej, na hrubo nasekaná semena koriandru a rozsekané kapary. Zálivku použijeme až při servírování salátu jako předkrmu.