Okouník s lilkem a rajčaty
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 300 g Okouník mořský
- 100 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Lilek
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bazalka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 708 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 52 g
- Sodík 528 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 473.1 mg
- Draslík 1191.4 mg
- Vláknina 13555.5 mg
- Vitamín A 13555.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.8 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 46.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté rybí filety osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Omytý lilek nakrájíme na plátky.
-
2
Oloupanou cibuli a česnek nasekáme a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme oloupaná, na kostičky nakrájená rajčata a opékáme asi 5 minut. Osolíme, opepříme, zalijeme vínem a podusíme 10 minut.
-
3
Rozšleháme žloutky, smetanu a pepř. Ve směsi namočíme plátky lilků a postupně je smažíme na 40g rozehřátého másla. Potom rozehřejeme zbylé máslo a opékáme na něm 10 minut porce okouníka.
-
4
Filety upravíme na talíře a obložíme osmaženými lilky a rajčaty. Ozdobíme lístky bazalky a podáváme.