Carnitas
Suroviny
- 750 g Vepřový bok
- 200 g Sádlo škvařené
- 750 g Vepřová kýta
- 2 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Koriandr čerstvý
- 8 ks Chilli paprička
- 3 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1259 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 118 g
- Sodík 252 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 206.1 mg
- Draslík 847 mg
- Vláknina 3906.7 mg
- Vitamín A 3906.7 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bobkové listy, tymián a majoránku roztlučeme v hmoždíři.
-
2
Směs vepřové kýty a bůčku nakrájíme na kostky 5 cm velké a vložíme do nekovové nádoby. Přidáme tymián, majoránku a sůl, vetřeme do masa, zakryjeme a necháme uležet 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
-
3
Z čerstvého svazku koriandru odstraníme stonky a listy nasekáme nahrubo. Cibuli překrojíme napůl, pak obě poloviny nakrájíme na tenké proužky. Naložené kousky čili papričky jalapeňo nakrájíme rovněž na tenké proužky. Vše smícháme v míse, přilijeme čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče a vše jemně protřeseme, aby se chutě salsy spojily. Zakryjeme a dáme do chladu.
-
4
V ohnivzdorné nádobě zahřejeme sádlo, přidáme masovou směs s kousky pomeranče, stroužky česneku a nakrájenou cibulí. Osmažíme dohněda. Děrovanou naběračkou vyjmeme z nádoby cibuli a česnek. Nádobu zakryjeme a dusíme na mírném plameni asi 90 minut.
-
5
Odkryjeme a vyjmeme kousky pomeranče. Směs dále vaříme odkrytou, až se všechna šťáva vstřebá a kostky masa jsou křupavé na povrchu a měkké uvnitř.