Čokoládový krém se šlehačkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 20 g Cukr moučkový
  • 30 g Cukr vanilka
  • 100 g Cukr krupice
  • 200 g Poleva čokoládová
  • 200 g Vaječný žloutek slepičí
  • 50 g Čokoláda hořká
  • 10 ml Olej stolní
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 l Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 385 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 48 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 290.8 mg
  • Draslík 89.2 mg
  • Vláknina 1060 mg
  • Vitamín A 1060 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    3/4 dávky mléka svaříme s polovinou cukru, přidáme nastrouhanou kakaovou polevu a za stálého míchání ji rozvaříme.

  • 2

    Žloutky dobře rozšleháme se zbylým cukrem a zbylým studeným mlékem a za stálého míchání je vlijeme do vařícího mléka s polevou. Zahříváme v páře, až směs zhoustne. Nesmí se vařit, aby se vejce nesrazila.

  • 3

    Uvařený krém procedíme, přidáme vanilkový cukr a po prochladnutí krém rozdělíme do šálků vytřených olejem.

  • 4

    Šálky potom vložíme do nádoby s vodou tak, aby hladina vody sahala do 3/4 výše krému. Zvolna vaříme nejméně 1 hodinu do zhoustnutí krému.

  • 5

    Vychladlý krém vyklopíme na talířek, ozdobíme ušlehanou, moučkovým cukrem oslazenou smetanou a čokoládovými hoblinkami.

  • 6

    Ihned podáváme. Krém uchováváme stále v chladničce.

Komentáře k receptu