Krůtí mole
Suroviny
- 50 g Ořechy burské pražené
- 50 g Sádlo škvařené
- 50 g Rajčata
- 50 g Hrozinky
- 25 g Kakao - prášek
- 50 g Mandle
- 115 g Sezam - semena
- 75 g Švestky
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
- 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
- 1 ks Cibule
- 1 ks Banán zelený
- 2 ks Chilli paprička
- 4 ks Krůtí prsa
- 2 stroužek Česnek
- 1 šálek Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 895 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 58 g
- Sodík 217 mg
- Bílkoviny 68 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 174.6 mg
- Draslík 1331 mg
- Vláknina 19895 mg
- Vitamín A 19895 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.6 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Obě čili papričky vložíme do mísy s horkou vodou, na 30 minut. Nasekáme nahrubo. Šálek vody z namáčení si uchováme.
-
2
Sezamová semena opražíme na sucho, dozlatova. 3 lžíce si schováme na ozdobu a zbytek vysypeme do mísy. Stejně opražíme mandle a burské oříšky, vše dáme do mísy.
-
3
Cibuli a česnek nasekáme najemno, lžíci sádla zahřejeme v pánvi, přidáme cibuli a česnek a smažíme 2–3 minuty, pak přidáme čili a rajčata v konzervě, dusíme na mírném ohni 10 minut.
-
4
Plantain oloupeme a nakrájíme na tenké šikmé plátky. Přidáme jej do cibulové směsi spolu s hrozinkami, švestkami, oreganem, kořením a neslazeným kakaem. Vmícháme odložený čili nálev. Přivedeme k varu, mícháme, přidáme sezam, mandle, buráky a vaříme 10 minut za stálého míchání, sejmeme z ohně a necháme trochu vychladnout. Přidáme obsah mísy.
-
5
Omáčku rozmixujeme v robotu do hladké omáčky. Zbývající sádlo necháme rozpustit v ohnivzdorné míse, vložíme krůtí prsa a na mírném plameni opečeme dohněda. Maso polijeme omáčkou, zakryjeme alobalem a přiléhavým víkem. Dusíme 20–25 minut na mírném ohni, až krůta změkne a omáčka zhoustne.
-
6
Posypeme sezamovými semeny a podáváme.