Platýs s řeřichovou majonézou
Suroviny
- 8 g Máslo čerstvé
- 500 g Brambory
- 250 g Majonéza
- 20 g Řeřicha
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Platýz - filety
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1.2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 706 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 53 g
- Sodík 783 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 99.7 mg
- Draslík 1277.6 mg
- Vláknina 6489.5 mg
- Vitamín A 6489.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.2 mg
- Vitamín E 8.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané brambory vaříme v osolené vodě asi 25 minut.
-
2
Majonézu utřeme dohladka se smetanou, osolíme, opepříme a ochutíme lžící citronové šťávy. Vmícháme omytou a nasekanou řeřichu.
-
3
Filety z platýse omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Osolíme je, opepříme a smažíme po obou stranách na polovině dávky másla asi 4 minuty.
-
4
Vařené brambory slijeme a opečeme na zbylém rozpáleném másle.
-
5
Platýse podáváme s majonézou a bramborami posypanými nasekanou petrželkou.