Dušené plody moře
Suroviny
- 900 g Treska aljašská
- 6 krajíc Chléb toastový
- 280 ml Víno bílé
- 140 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 3 ks Olihně
- 3 ks Rajčata
- 0.5 ks Paprika zelená
- 1 stroužek Česnek
- 1.8 kg Mušle slávky
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 799 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 33 g
- Sodík 1405 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 140.7 mg
- Draslík 1861.5 mg
- Vláknina 6716.3 mg
- Vitamín A 6716.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.4 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mlže a mušle dobře očistíme, odstraníme všechny rozbité nebo ty, které se na dotyk nezavřou. Nasekáme cibuli, česnek, papriku a rajčata nadrobno.
-
2
Mušle dáme do velké pánve, posypeme polovinou nasekané zeleniny a zalijeme 4 lžícemi oleje.
-
3
Olihně při čištění uchopíme za ocas, za hlavu a vytáhneme. Chapadla odřízneme nad očima, hlavu, měchýř a vnitřnosti odstraníme. Stáhneme duté pouzdro a odkrojíme fialovou vrchní blánu. Ocas nakrájíme na proužky o síle 1,2 cm, chapadla na kousky.
-
4
Zeleninu v pánvi posypeme nakrájeným masem olihně, rybím masem a zbývající zeleninou. Zalijeme vínem, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, oheň ztlumíme, pánev zakryjeme a vaříme asi 20 minut, dokud se mušle neotevřou, olihně nezměknou a rybí maso se nezačne rozpadat. Mušle nebo mlže, jejiž ulity se neotevřou, vyjmeme.
-
5
Rozpálíme zbývající olej a opečeme na něm z obou stran bílý chléb, na ubrousku necháme okapat. Na dno talíře vložíme plátek opečeného chleba a zakryjeme masovou směsí. Posypeme petrželkou a ihned podáváme.