Dolmades
Suroviny
- 225 g Vinné listy
- 180 g Rýže dušená
- 60 g Hrozinky
- 60 g Sezam - semena
- 140 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 8 ks Cibule
- 1 ks Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Máta
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 620 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 44 g
- Sodík 215 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 685.5 mg
- Vláknina 25127.8 mg
- Vitamín A 25127.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.8 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé vinné listy ponoříme na minutu do vroucí vody. Vyndáme, osušíme. Nakládané listy omyjeme a namočíme do misky s teplou vodou cca na 5 minut, vodu oklepeme.
-
2
Vařenou rýži smícháme se všemi surovinami, kromě oleje a citrónové šťávy. Dochutíme.
-
3
Listy roztáhneme žilnatou stranou nahoru, odřízneme stonky, na každý list dáme lžíci náplně. Strany listů složíme tak, aby částečně překryly náplň a celý list stočíme jako roládu.
-
4
Zabalené listy položíme na vetší pánev spojem dolů, přelijeme olejem a citrónovou šťávou. Do poloviny zalijeme teplou vodou, položíme na ně talíř (aby držely tvar), pánev zakryjeme a zvolna vaříme asi 40 minut.
-
5
Hotové listy přendáme na talíř, ozdobíme klínky citrónu, olivami a bílým jogurtem.