Dolmades

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 225 g Vinné listy
  • 180 g Rýže dušená
  • 60 g Hrozinky
  • 60 g Sezam - semena
  • 140 ml Olej olivový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 8 ks Cibule
  • 1 ks Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Máta
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 620 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 215 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 685.5 mg
  • Vláknina 25127.8 mg
  • Vitamín A 25127.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.8 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé vinné listy ponoříme na minutu do vroucí vody. Vyndáme, osušíme. Nakládané listy omyjeme a namočíme do misky s teplou vodou cca na 5 minut, vodu oklepeme.

  • 2

    Vařenou rýži smícháme se všemi surovinami, kromě oleje a citrónové šťávy. Dochutíme.

  • 3

    Listy roztáhneme žilnatou stranou nahoru, odřízneme stonky, na každý list dáme lžíci náplně. Strany listů složíme tak, aby částečně překryly náplň a celý list stočíme jako roládu.

  • 4

    Zabalené listy položíme na vetší pánev spojem dolů, přelijeme olejem a citrónovou šťávou. Do poloviny zalijeme teplou vodou, položíme na ně talíř (aby držely tvar), pánev zakryjeme a zvolna vaříme asi 40 minut.

  • 5

    Hotové listy přendáme na talíř, ozdobíme klínky citrónu, olivami a bílým jogurtem.

Komentáře k receptu