Sicilská caponata
Suroviny
- 450 g Rajčata
- 140 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Lilek
- 2 ks Paprika červená
- 12 ks Olivy černé
- 2 ks Celer - nať
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Kapary sterilované
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 51 g
- Sodík 2744 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 376.9 mg
- Vláknina 23596 mg
- Vitamín A 23596 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.9 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky překrojíme na polovinu, na uříznuté ploše utvoříme několik zářezů. Posolíme a necháme 30 minut oschnout. Potom lilky opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostky o hraně 2,5 cm.
-
2
Ve větší pánvi rozpálíme olej, přidáme na kolečka pokrájenou cibuli, na kostičky rozkrájenou papriku a celer. Snížíme telotu a za stálého míchání smažíme asi 5 minut. Přidáme lilky a smažíme ještě dalších 5 minut.
-
3
Rajčata zbavíme semínek, dužinu a šťávu přidáme k zelenině. Přidáme zbylé suroviny vyjma oliv a kapary, vaříme další 2 minuty. Olivy nakrájíme na čtvrtky a s kapary přidáme k zelenině.
-
4
Na velmi mírném ohni vaříme nezakryté 15 minut až se všechna tekutina odpaří. Dochutíme, můžeme podávat teplé i studené jako předkrm nebo přílohu.