Minestra
Suroviny
- 225 g Fazole bílé
- 120 g Fazolové lusky zelené
- 225 g Rajčata
- 200 g Sýr Parmezán
- 2500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Kosti vepřové
- 1 ks Kapusta hlávková
- 4 ks Celer - nať
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Brambory
- 3 ks Cuketa
- 0.22 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 637 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 189 g
- Sodík 1048 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 78 g
- Cholesterol 34.3 mg
- Draslík 2763.6 mg
- Vláknina 40706.8 mg
- Vitamín A 40706.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 329.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bílé fazole (cannellini) namočíme do studené vody a necháme přes noc máčet.
-
2
Olej rozpálíme v hrnci a vložíme do něj šunkovou kost, nakrájenou cibuli a utřený česnek. Smažíme, až cibule změkne, ale nezbarví se. Přidáme nakrájenou nať celeru, na kostičky krájenou mrkev, kapustu a zelené fazolové lusky. Pokud použijeme místo kapusty čerstvý špenát, přidáme ho později.
-
3
Fazole osušíme, rajčata oloupeme a spolu s čili papričkou přidáme do hrnce. Přilijeme vodu a přivedeme k varu. Z povrchu dle potřeby sléváme tuk. Přidáme bobkový list, rozmarýn a na velmi mírném ohni vaříme nezakryté asi 75 minut, až jsou fazole měkké.
-
4
Přidáme na kostičky pokrájené brambory, vaříme ještě 20 minut. Nakonec přidáme rozkrájenou cuketu, případně špenát a vaříme dalších 20 minut. Z povrchu sléváme tuk. Vyndáme kost, koření, přidáme čerstvou bazalku a petržel.
-
5
Podáváme posypané strouhaným parmezánem.